Baby

Hvordan udvikler mit barns syn sig ?

I de første måneder af et barns levetid, ser barnet på verden med et noget simplificeret syn hvor det har svært ved at diffentiere mellem forskellige ting og personer, men en ting er sikkert – barnet vil altid kunne genkende sin mor.

På dette tidspunkt kan barnet ikke fokusere med begge øjne for at få et tredimensionelt syn, som er det normale syn hos større børn og voksne personer.

Det lille barn ser derimod verden på en endimensionel måde, nok mere i retning af kikkertsyn hvor synsfeltet er indsnævret og noget begrænset.

I starten vil barnet have svært ved at fokusere på ting eller personer, men denne evne udvikler sig hurtigt og barnet vil hurtigt begynde at fokusere på ting i et par sekunder af gangen. Med tiden vil denne fokusering udvikle sig og barnet vil snart blive i stand til at følge personer og ting i bevægelse med øjnene.

Fra barnet er mellem nyfødt og frem til 6 måneder, kan det være en god ide for forældrene en gang imellem at checke hvordan barnets syn udvikler sig. Det behøver ikke at være på en besværlig eller avanceret måde, men kan gøres på helt enkel vis og indgå som en del af den daglige rutine med barnet eller ved leg.

Mange gange er det også tilstrækkeligt blot at observere barnets reaktionsmåde overfor ting som sker omkring barnet, rækker barnet ud efter  legetøj som kommer trillende forbi, griber ud efter ting, reagerer barnet på forskellige billeder, farver og indtryk mv.

Hvis du ønsker at checke om dit barns udvikler sig som det skal, er der her nogle tips til hvad du selv kan gøre.

Pupiller – se om dit barns pupiller trækker sig sammen, hvis du holder et blødt lys i nærheden af barnets øjne. Vores øjne lukker per automatik af for kraftigt lys og solens stråler, ved at pupillerne trækker sig sammen.

Bevægelser – selvom det hos en nyfødt kan være svært at se øjnenes bevægelser, kan man godt få et indtryk om hvordan øjnene reagerer på bevægelser foran barnet. Bevæg et stykke legetøj som barnet godt kan lide foran barnet og se om barnets øjnene begynder at følge legetøjet.

Lukke øjne – lukker barnet øjnene, hvis der kommer et skarpt lys – dette er en helt naturlig beskyttelserefleks fra øjnene.

Ovennævnte er gode råd og ikke en resultatliste til hvordan dit barn udvikler sig, børn har deres helt eget tempo som de udvikler sig i – nogle begynder hurtigt at kravle mv. mens for andre tager det lidt længere tid.