Børnesygdomme

Mæslinger

Sygdommen mæslinger har været kendt i Danmark siden helt tilbage til 700-tallet, og dengang døde der rigtig mange mennesker af sygdommen fordi man ikke havde tilstrækkeligt kendskab til sygdommen og derfor ikke vidste hvad man skulle gøre for at redde de syge.

Først i 1963 blev der udviklet en vaccine mod sygdommen og i dag forekommer sygdommen heldigvis da også yderst sjældent.

Hvad er mæslinger ?
Mæslinger skyldes en infektion i luftvejene med et virus kaldet morbilli, sygdommen er meget smitsom og smitter via dråber fra næsen som flyver rundt i luften når vi f.eks nyser.

I dag forekommer der kun ganske få tilfælde af sygdommen, takket være MFR-vaccination som blev indført i 1987.

Sygdommen smitter fra det øjeblik hvor barnet begynder at udvikle en forkølelse, og barnet vil kunne smittezonen indtil omkring 5 dage efter at der er fremkommet et rødligt udslæt på barnets krop.

Symptomer på mæslinger
Du vil i første omgang ikke opdage at dit barn er blevet smittet med mæslinger, idet der oftest går op til 10-12 før at de første symptomer viser sig, dette vil være i form af høj feber, snotnæse, hoste, røde og irriterede øjne samt barnet vil have en hæs stemme.

Efter de første dage vil du opleve at barnets temperatur falder og det virker som om at feberen er ved at aftage, men her skal du ikke tage fejl – feberen vil nemlig begynde at stige igen samtidig med at barnet udvikle det karakteristiske rødlige udslæt. Udslættet vil starte i ansigtet og omkring halsen og vil brede sig til resten af kroppen, efter ca. 3-4 dage vil udslættet begynde at forsvinde og feberen falder.

Herefter vil barnet ikke udgøre en smitterisiko mere.

Pleje af barnet
Hold barnet hjemme fra institution eller skole mens barnet har feber og udslæt, lad barnet blive i sengen mens det har feber og er utilpas.

Sørg for god ventilation i rummet, som ikke bør være for varmt. Du kan evt. give barnet en paracetamol, for at sænke temperaturen. Læs vejledningen på pakken mht. den rette dosering til barnets alder.

Sørg for at barnet får rigeligt med væske, helst vand men saftevand kan også være en god ide for at sikre at barnet får væske.

Har barnet irriterede og røde øjne, bør du sørge for at holde sollys og andre skarpe lyskilder ude af rummet, og lade barnet opholde sig i et halvmørkt rum indtil øjnene ikke er røde mere.

Hvordan forebygger du sygdommen ?
Den danske MFR-vaccination som blandt andet også omfatter mæslinger, gives til børn når de bliver 15 måneder og når de er 12 år. Vaccinationen danner antistoffer mod sygdommen og vil virke resten af barnets liv.

Ikke alle lande har tradition med at vaccinere mod mæslinger, hvorved du skal være opmærksom på dette når i skal ud at rejse og sørge for at hele familien er vaccineret eller undlade at rejse til lande som ikke vaccinerer mod sygdommen. For personer som ikke er vaccineret mod sygdommen, betragtes sygdommen stadig som meget alvorlig hvis man bliver smittet.