Børn

Har du spurgt dit barn om lov ?

Mødre er rigtig glade for at vise billeder af deres børn frem, ikke kun til venner og familie men også til skue for resten af verden via de sociale medier. Og med god grund for vi elsker vores børn og vil naturligvis gerne vise frem hvor dygtige og søde de er.

Sagen er bare den, at det er selvstændige individ’er med egen personlighed som vi på denne måde vælger at overhøre og på deres vegne bestemmer hvad der skal vises frem. Nok ikke med samme interesse for den der offentliggør og for den som bliver offentliggjort uden at vide det eller kunne sige fra.

Men i disse GDPR-tider, glemmer vi nok en vigtig detalje som lige præcis er essensen i den nye Persondata-forordning (GDPR). Nemlig det vigtige i at spørge om lov eller som hedder mere formelt – at få samtykke til at håndtere andre personers følsomme og personlige data om dem selv.

En igangværende debat som er opstået efter at den amerikanske skuespiller Gwyneth Paltrow på sin Instagram-profil har offentliggjort et billede af sin datter, som svar på dette havde den 14-årige datter Apple Martin en kommentar til sin mor om at hun rent faktisk ikke var interesseret at blive delt ud til moderens mange følgere. Hun ville gerne have sit privatliv for sig selv, og især retten til at bestemme hvad og hvornår offentligheden skal have noget at vide om hende. Så på moderens Instagram-profil havde hun skrevet en kommentar som startede med ordene “Mor, vi har snakket om det her..” – kommentaren er efterfølgende fjernet.

Så budskabet her må være, at du ikke skal dele billeder med dine børn uden at have snakket med dem først – hvis det var billeder af dig ville du nok også sætte pris på at blive spurgt først og have muligheden for at sige nej. Det er i hvert fald den ytringsfrihed som vi danskere går så meget op i, så hvorfor skal den ikke også gælde vores børn både når det gælder om at være en del af det offentlige liv eller netop ikke at være en del af det.