Gravid

Gravid og over 35 år

Indenfor de sidste 25 år er der sket en ændring i alderen for hvornår kvinder beslutter at få børn. Tidligere var det meget almindeligt, at få børn i en tidlig alder hvor der idag er andre faktorer som spiller ind i forbindelse med etablering af familie.

Idag er det meget almindelig at mange kvinder venter til de er mellem 26 – 30 år før de begynder at få deres første barn, dette er ikke kun tilfældet i Danmark men faktisk også i det meste af Europa.

Gennem tiderne har det været normalt at føde børn i en høj alder, men dengang var det barn nr. 3, 4 eller mere, hvor kendetegnet idag er at vi gerne vil have en uddannelse først, så kommer karrieren hvor ambitionerne skal prøves af og først herefter overvejer vi familie og børn. Der er dog visse forhold som skal tages i betragtning, når man overvejer at få børn i en sen alder.

Efter 30-års alderen begynder kvinders fertilitet, dvs. antallet af æg der modnes, at gå ned af bakke – ikke sådan pludseligt men stille og roligt med alderen bliver chancerne for graviditet mindre. Derudover har kvindens alder også indflydelse på forløbet af en graviditet, der opstår oftere komplikationer under graviditeten hos kvinder over 35 år end hos yngre kvinder.
Hvis kvinden i forvejen lider af sukkersyge eller højt blodtryk, kan dette under en graviditet udgøre en risiko for både mor og barn.

Gravide kvinder over 35 år, har desuden større risiko for højt blodtryk under graviditeten, for tidlig fødsel og børn med lav fødselsvægt, og skal derfor være endnu mere opmærksomme på at passe på sig selv undervejs i graviditeten.

Fødsel ved kejsersnit er mere almindeligt for førstegangsfødende over 35 år, hvor der kan være risiko for moderen og barnets helbred. Omkring 1 ud af 1400 børn født af kvinder i 20′erne fødes med Down’s syndrom, dette forhold stiger med 1 ud af 100 nyfødte med Down’s syndrom hvis moderen er i 40′erne.

For gravide over 35 eller kvinder som ønsker at blive gravide i en sen alder, er det derfor ekstra vigtigt at overholde de almindelige råd for gravide;

– spise en sund kost
– indtage ekstra folinsyre i starten af graviditeten
– sørge for at få motion
– undlade at ryge
– holde kaffe-indtaget på et minimum
– sørge for at slappe af undervejs

Det er også vigtigt for gravide over 35, at være i tæt kontakt med læge og jordemoder, så eventuelle fare-signaler kan opdages så hurtigt som muligt.