Fødsel

Sammentrækninger af livmoderen efter fødslen

Det er helt normalt at kunne opleve at livmoderen ind imellem trækker sig sammen efter fødslen. Lige efter fødslen arbejder livmoderen på at få lukket og trække blodkarrene sammen som har været udvidet i forbindelse med fødslen, samt få repareret blodkarrene, der hvor moderkagen har været tilknyttet livmoderen.

I perioden efter fødslen, i løbet af de næste ca 4-6 uger vil livmoderen arbejde på at få gendannet sin normale størrelse, som den var inden graviditeten. Faktisk så har livmoderen lige efter fødslen trukket sig så meget sammen at den er på størrelse med en melon og vejer 1,5 kilo.

Takket være sammentrækningerne vil din livmoder til sidst være vendt tilbage til sin naturlige størrelse som er på størrelse med en tennisbold og vejer ca. 300 gr.

For mødre som ammer deres barn, kan disse sammentrækninger føles meget kraftige idet barnets sutten på brystet stimulerer hypofysen til at producere et hormon som forstærker sammentrækningerne af livmoderen. Men samtidig kan man så også sige at dette hormon speeder processen op med at livmoderen kommer hurtigere tilbage til sin normale størrelse.