Fødsel

Vær opmærksom på udflåddet efter fødslen

Formålet med udflåd efter fødslen er kroppens egen måde at rense ud og rengøre efter graviditeten, udflåddet kaldes også for barselsudflåd.
Udflåddet består blandt andet af blod fra livmoderen og efterladenskaber som er opstået i forbindelse med graviditeten og fødslen, og som kroppen nu skal af med på naturlig vej.
Dette indgår som en del af kroppens naturlige reparation af de organer som har lagt krop til det lille nyfødte barns udvikling indeni din mave, det tager omkring 6-8 uger efter fødslen før at kroppen har fået genetableret sig tilbage sin normale form som den var fra før graviditeten.

Lige efter fødslen begynder livmoderen sit arbejde med at vende tilbage til sin normale tilstand, dette arbjede omfatter desuden at få udskilt resterne af moderkagen samt det væv som har dannet sig i løbet af de 9 måneders graviditet, der er rent faktisk dannet 20 gange så meget væv indeni i livmoderen i løbet af graviditeten i forhold til det normale.

Hvad består barselsudflåddet af ?

Udflåddet efter fødslen består af flere forskellige substanser, heriblandt blod, udskilt slim fra skeden, graviditetsvæv dvs. rester fra den hinde som har beskyttet barnet indeni livmoderen under graviditeten samt afføring fra det lille barn.

Hvor lang tid tager det ?
Generelt set kan man sige at det tager omkring 40 dage efter fødslen før at livmoderen har den størrelse som fra før graviditeten.
Hvis du som nybagt mor ammer dit barn, vil dette være med til at forkorte genskabelsesprocessen som nedsættes til blot 3 uger. Når barnet ammes vil dets sutten på brystet være med til at stimulere dannelsen af mælkehormonet prolaktin samt stoffet oxytocin i blodet hos den nybagte mor. Oxytocin får livmoderen til at trække sig sammen og jo højere koncentration der er af stoffe i blodet, jo hurtigere vil livmoderen vende tilbage til sin normale tilstand.

Selv i forbindelse med et kejsersnit vil kroppen efter fødslen skulle af med graviditetsvævet, og udflåddet kan derfor føles noget voldsomt i forhold til normalt.
Du bør i tiden lige efter fødslen ikke forsøge at løfte tunge ting eller påtage dig store fysiske opgaver, da dette vil øge mængden af barselsudflåd.

God hygiejne
Det er utrolig vigtigt at du efter fødslen holder en god hygiejne omkring skridtet, mellemkødet tager ofte skade i forbindelse med fødslen og der opstår rifter som der ved utilstrækkelig hygiejne kan sætte sig bakterier i og danne grundlag for infektioner.

Det er derfor en god ide at tage et par hygiejnemæssige forholdsregler i tiden lige efter fødslen:
– brug kun hygiejnebind, undlad at bruge tamponer da de ikke er istand til at opsuge udflåddet fra livmoderen i tilstrækkelig grad. De første dage efter fødslen anbefales det, at du bruger hygiejnebind som kan opsuge en del væske, senere kan du begynde at bruge bind som ikke er helt så kraftige. Skift bind ofte.
– vask området omkring skriftet mindst 2 gange om dagen, vælg en neutral sæbe uden parfume, og undlad at vaske for kraftigt for ikke at påvirke det sarte miljø i skeden

Hvis du under fødslen er blevet syet eller har fået rifter, bør du være ekstra opmærksom på din hygiejne da selv små rifter og sår øger risikoen for infektion.

Udflåddet ændrer sig med tiden

I de første 3-4 dage efter fødslen vil udflåddet mest bestå af blod og have en rødbrun farve.
Fra 5-15 dage efter fødslen udflåddet blive mere gennemsigtigt og få en let gullig-rød kulør og konsistensen vil være mere flydende.
Efter 3. uge vil udflåddet have en cremet konsistens og vil efterhånden forsvinde af sig selv.

Hvornår bør du opsøge din gynækolog ?
Du bør hurtigst muligt opsøge din læge eller gynækolog, i følgende tilfælde:

– Hvis du begynder at bløde eller får kraftigt udflåd ca. 1-2 uger efter fødslen
– Hvis dit udflåd begynder at lugte dårligt, dette kan være tegn på en infektion
– Hvis udflåddet antager form af store klumper
– Hvis det begynder at gøre ondt i skridtet