Sundhed og Sygdom

Hæmorider

Hæmorider er desværre et element som gerne følger med en graviditet. Hæmorider er oftest noget man forbinder med ældre personer, men rammer i mange tilfælde gravide kvinder hvor kroppen er på hårdt arbejde og derfor kan have svært ved at bearbejde den mad der indtages.

Hæmorider er ikke alvorligt, men kan være temmelig ubehageligt afhængig i hvilken grad man rammes.

En hæmoride er i bund og grund en slags åreknude som sætter sig i endetarmens åbning, og kan have tendens til at bløde.

Hos gravide opstår disse som oftest i andet eller tredie trimester, hvor barnet begynder at presse på tarmene og blodårene, hvorved blodcirkulationen nedsættes og funktionaliteten reduceres.

Hvordan behandler man så en hæmoride ?
Medicinsk behandling er begrænset, hvis det drejer sig om en hæmoride af 1. grad så handler det om den rette kost samt god hygiejne, og så ellers have tålmodighed og lade den forsvinde af sig selv. Der findes dog cremer med lokalbedøvende effekt, som vil kunne reducerer ubehaget – derudover findes specielle puder som gør det lettere at sidde uden at genere det berørte område.

For hæmorider af 2. grad findes ambulatorisk behandling, hvor der blandt andet placeres en ring ved roden af hæmoriden som efter et stykke tid vil falde af, eller hvor huden omkring hæmoriden fryses for at provokere den til at falde af.

For hæmorider af 3. og 4. grad, hvor de er så store at de ikke går væk af sig selv eller ikke kan fjernes på anden måde, kan lægen vurdere at det er nødvendigt at fjerne disse ved kirurgisk indgreb.

Forebyggelse:

  • Drik meget, fortrinsvis vand. Det anbefales at drikke mellem 1,5 – 2 l. vand om dagen.
  • Sørg for en fiberrig kost. Grove kornprodukter, grøntsager herunder især bælgfrugter som ærter og bønner, og frugt. Det anbefales, at spise omkring 30 gr fibre om dagen.
  • Fysisk aktivitet. Find en aktivitet som ikke er for krævende for dig under graviditeten, men som stadig giver den nødvendige aktivitet som skal til i forbindelse med forebyggelse af hæmorider. Det kan f.eks være sport som vandgymnastik, yoga, svømning, gåture m.v.
  • Personlig hygiejne. For at mindske irritationen omkring hæmoriden, sørg for at holde området rent. Undlad at bruge hårdt og groft toiletpapir da dette blot vil forårsage blødning, men vask istedet med en blød opvredet vaskeklud.

Undgå:
– Kaffe
– Rødvin og spiritus
– Stærke og pikante smage
– Sukker
– Salt og eddike